Skip to main content

Izbjeljivanje zubi

Osnova lijepog izgleda su bijeli i zdravi zubi stoga pacijenti sve više pitaju što je to izbjeljivanje, šteti li i kakve rezultate mogu očekivati. S godinama caklina postaje tanja i prozirnija čime dentin, koji je žućkastiji, dolazi do izražaja. U slučaju da pacijent ima izrazito tanku caklinu preporuka je izrada estetskih ljuskica kako bi se nadoknadio gubitak cakline I ujedno promijenila boja zuba.

Što je izbjeljivanje?

Izbjeljivanje je stomatološki postupak kojim se zubi tretiraju gelovima za izbjeljivanje. Zubi postaju svjetliji metodom oksigenacije kada aktivne molekule kisika ulaze u pore cakline te se vežu na molekule pigmenta. Nijansa koja se postiže tretmanom je individualna i bitno je da pacijent ima realna očekivanja. Kada se postigne željena boja moguće ju je održavati povremenim pjeskarenjem ili varijantom kućnog izbjeljivanja.

Zašto dolazi do promjene boje zuba?

Brojni su uzroci promjene boje zuba, a dijelimo ih na vanjske i unutrašnje.
Vanjske uzroke povezujemo s učestalim ispijanjem kave, pušenjem i tamno obojenim pićima. Unutrašnji uzroci su najčešće endodontski liječeni zubi, te nakupljanje pigmenata prije nicanja zuba zbog korištenja medikamenata u trudnoći (tetraciklini, fluoridi).

Kako izgleda postupak izbjeljivanja?

Budući da nije svaki pacijent kandidat za tretman izbjeljivanja, najprije se napravi detaljan pregled svih zubi i gingive. Ako je potrebno, prethodno se napravi čišćenje kamenca s pjeskarenjem kako bi se zubi pripremili za nanošenje gela za izbjeljivanje. Izolira se gingiva i sluznica, te se potom nanosi gel koji 20 minuta stoji na zubima koje želimo izbijeliti. Nakon 20 minuta se ispire sav gel i nanosi novi sloj. Ukupan proces traje 45 minuta. Postupak se ponavlja u slučaju da pacijent nije odmah zadovoljan dobivenom bojom. Lakše se izbjeljuju žućkasto, a nešto teže sivkasto pigmentirani zubi. Prava boja zuba vidljiva je tek nekoliko dana od izbjeljivanja. Ako je pacijent kandidat za izradu estetskih ljuskica, a nije zadovoljan bojom svojih zubi, zubi koji nisu uključeni u terapiju se izbijele, te potom kreće brušenje za ljuskice i sama izrada keramičkih ljuskica.
Postoji i opcija izbjeljivanja kod kuće tako da se uzmu otisci čeljusti te naprave individualne udlage u koje se stavlja gel u puno manjoj koncentraciji.

Preosjetljivost zubi nakon izbjeljivanja

Izbjeljivanje ne boli, no ponekad se javljaju spontani kratkotrajni trnci i preosjetljivost tijekom i nakon tretmana. To je privremen osjećaj koji prolazi kroz 12-24 sata.

Što izbjegavati nakon tretmana izbjeljivanja?

Caklinske pore su nakon tretmana otvorenije i osjetljivije na ponovno obojenje stoga je preporučljivo izbjegavati cigarete, crno vino, kavu, čajeve i tamno obojena pića minimalno 2 dana od izbjeljivanja, kako bi učinak bio što dugotrajniji. Sam postupak ne šteti caklini ako se ne radi više puta kroz godinu dana.

 

napiši poruku

Vrtlarska 2, Zagreb / + 385 1 7890 456 / info@aesthetica.hr