Skip to main content

Ljuskice za zube

Što su ljuskice ili ljuske za zube?

Ljuskice za zube protetski su nadomjesci koji nam služe za postizanje savršenog osmijeha.
Puno se o njima priča, međutim, i dalje nam dolaze pacijenti s pitanjima kako se točno rade, što se s njima postiže i kakve rezultate mogu očekivati.

 

Koja je razlika između kompozitnih i keramičkih ljuskica za zube?

Ljuskice za zube mogu biti kompozitne ili keramičke. Stomatolog za vrijeme pregleda procjenjuje koji je bolji izbor za pacijenta. Kompozitne ljuskice su, u suštini, ljuskice za zube koje se rade od materijala za bijele ispune. Iako se mogu napraviti da lijepo izgledaju mana im je trajnost. Naime, s vremenom kompozitne ljuskice mogu napuknuti te može doći do diskoloracije pigmentima iz hrane i pića. Za minimalne korekcije ljuskice su odličan izbor, jer se uvijek, u slučaju da dođe do pucanja ili diskoloracije, mogu ispolirati da izgledaju kao nove ili se u najgorem slučaju mogu u potpunosti zamijeniti.

Kada govorimo o estetskim promjenama osmijeha prije svega mislimo na keramičke ljuskice. One predstavljaju najprecizniju i najkompliciraniju granu stomatološke protetike. Keramičke ljuskice pružaju nam mogućnosti koje ne možemo dobiti s bilo kojom drugom vrstom rada, a sve to uz minimalna brušenja zuba. Ljuskicama možemo zatvoriti razmake između zubi (dijasteme), promijeniti boju, nagib ili veličinu zuba, riješiti problem potrošenih zuba ili zuba s erozijama.

 

Kako izgleda ugradnja zubnih ljuskica?

Kada pacijenti dođu u našu ordinaciju, u dogovoru sa stomatologom, izrađuje se plan terapije. Ako pacijent pristane na naše prijedloge uzima mu se otisak gornje i donje čeljusti. Nakon toga tehničar u laboratoriju izrađuje wax up. Najjednostavnije rečeno to je naš prijedlog vašeg novog osmijeha i ljuskica za zube.

Kako je ljudima teško vizualizirati kako će završni rezultat izgledati radi se mock up kojim prenosimo naše zamisli u usta pacijenta. Time pacijent može uživo vidjeti kako bi izgledao s novim zubima, a isto tako i sugerirati eventualne promjene koje bi želio da se naprave. Nakon toga se kreće s brušenjem i uzimanjem završnog otiska. Često je ljude strah da će se puno zuba pobrusiti i to je jedna od stvari koja ih koči kad se odlučuju za izradu ljuskica za zube.

Zahvaljujući Cad Cam uređajima i optičkim pomagalima, u vidu lupa i mikroskopa, koje u svakodnevnom radu koristimo, omogućena nam je preciznost i maksimalna pošteda tvrdog zubnog tkiva.

Brušenje ovisi o položaju zuba pa nekad kada su zubi uvučeni ne moramo gotovo ništa brusiti jer lijepimo ljuskicu na zub i time postižemo harmoničan osmijeh. Normala debljina brušenja ljuskica su 0,3mm i samo u većim korekcijama boje 0,6mm. U izuzetnim situacijama, koje to dopustaju, brušenja ljuskica nema.

Nakon što je rad gotov i odobren od strane pacijenta kreće se s cementiranjem.

To nas dovodi do još jednog pitanja koje dobivamo od naših pacijenata, a to je trajnost takvog rada. Zahvaljujući današnjim cementima rad se praktično ne mora mijenjati i ostaje trajno u vašim ustima.

 

 

Ljuske za zube od staklokeramike ili glinične keramike?

U našoj ordinaciji radimo keramičke ljuskice svih vrsta. Najčešće se ljuske za zube rade od staklokeramike, a također mogu biti izrađene od glinične keramike.

Staklokeramičke ljuskice za zube izrađuju se ili u punoj debljini strojno Cad Cam uređajem ili se baza izrađuje tehnikom prešanja keramike pa se sam rad završava tehnikom slojevanja u zubotehničkom laboratoriju.

Ljuskice za zube napravljene od glinične keramike najprecizniji su i najcjenjeniji rad u stomatološkoj protetici. U potpunosti su ručni rad dentalnog tehničara, kojima se postiže savršena estetika prilagođena svakom pacijentu ponaosob. Radi se o toliko preciznom radu da ako na probi takvog rada vidimo da ljuskica ne zadovoljava sve estetske zahtjeve kreće se s izradom nove. Svojim izgledom savršeno oponašaju izgled zuba pa njima možemo ostvariti odlične estetske rezultate.

Cijene ljuskica za zube variraju ovisno o materijalu, tehnici izrade i tehničaru koji ih radi.

napiši poruku

Vrtlarska 2, Zagreb / + 385 1 7890 456 / info@aesthetica.hr